Kinderen


Als er kinderen bij betrokken zijn, maakt dat een scheiding vaak extra emotioneel.

Een
 scheiding is altijd ingrijpend voor kinderen. Hoe ga je hier als ouders mee om en hoe verzacht je de pijn voor de kinderen? En welke afspraken moeten jullie allemaal maken in het ouderschapsplan?

Kinderen die een 'vechtscheiding' meemaken ondervinden in hun volwassenheid vaker psychische en gedragsproblemen. Ook op hun werk presteren ze vaak minder, wat betekent dat ze ook economische hinder ondervinden. Verder is vastgesteld dat kinderen van gescheiden ouders een grotere kans maken later zelf in een echtscheiding verwikkeld te raken.

De kans op zulke problemen wordt verkleind als partners er in slagen op een evenwichtige manier uit elkaar te gaan. ‘Afspraken tijdens een echtscheiding hoeven niet per definitie voor jou persoonlijk het beste te zijn, als ze maar duurzaam zijn. Zodat beiden ook na een aantal jaren voor zichzelf kunnen zeggen: ik begrijp nog steeds waarom ik het destijds zo heb gedaan. Ik zou het nu weer zo doen.’

Op de volgende pagina's geven we een korte uitleg over wat er allemaal komt kijken voor de kinderen bij een echtscheiding.