scheiden en de woning


Als jullie gaan scheiden, zul je moeten beslissen wat er gaat gebeuren met jullie woning. De beslissing over jullie woning heeft ook fiscale gevolgen. Als jullie in een huurwoning wonen gelden er andere fiscale regels dan bij een koopwoning.


Scheiden en de huurwoning

Als één van jullie na de scheiding in de huurwoning blijft wonen, terwijl de ander de huur betaalt, heeft dit gevolgen voor de belasting. Als je namelijk de huur voor je ex-partner betaalt, wordt dit gezien als een vorm van alimentatie. Degene die de huur betaalt, mag dit opgeven als aftrekpost. Voor degene die de huur ontvangt, moet dit bedrag gezien worden als inkomen.

Scheiden en de koopwoning

Als je besluit in jullie koopwoning te blijven wonen, moet je ook de hypotheeklasten van de woning op je nemen. Is er sprake van een overwaarde, dan moet je de hypotheek waarschijnlijk verhogen om de uitkoopsom aan je ex-partner te kunnen betalen. De Belastingdienst ziet deze hypotheekverhoging als geld, dat je uitgeeft voor de aankoop van een eigen woning. De extra hypotheekrente die je daardoor betaalt, is aftrekbaar.