Praktijkvoorbeelden:

Hoog opleidend arbeidsconflict
Mevrouw G. krijgt opeens een andere taak bij het bedrijf waar ze werkt. Zij voelt zich daardoor ondergewaardeerd. Omdat collega's partij kiezen verslechtert de werksfeer. Mevrouw G. meldt zich ziek. De bedrijfsarts komt met een praktisch voorstel: mediation.


Resultaat: arbeidsongeschiktheid voorkomen en een nieuwe baan

Tijdens de mediation krijgt de werkgever de kans uit te leggen waarom de taken van mevrouw G. zijn gewijzigd. Hij zegt alle medewerking toe bij het vinden van een nieuwe baan voor mevrouw G. Voor de tijd dat zij nog in dienst is worden goede afspraken gemaakt. Via de werkgever vindt mevrouw G. kort daarna een nieuwe baan, die beter bij haar wensen past. Voorkomen is dat mevrouw G. arbeidsongeschikt wordt (met alle kosten van dien). Beide partijen gaan als vrienden uit elkaar.

Broedertwist over erfenis
Na de dood van vader wordt zijn erfenis verdeeld onder zijn kinderen; twee broers en drie zussen. De oudste broer is executeur testamentair. De jongste broer voelt zich slecht bedeeld en wil een advocaat inschakelen. Gelukkig blijkt mediation nog mogelijk.

Resultaat: goede praktische oplossing en einde ruzie
Zoals zo vaak bij dit soort conflicten blijkt gebrekkige communicatie de hoofdboosdoener. De mediation leidt tot inzicht in de omvang van de erfenis. Het vermogen van vader blijkt veel kleiner dan de jongste broer dacht, ook al doordat de uitvaartkosten er nog af moesten. Voor een ander twistpunt: 'wie krijgt vaders gouden horloge?' wordt een praktische oplossing gevonden, waar alle vijf de kinderen mee kunnen leven. Maar het belangrijkste: de lucht is geklaard in de familie, zodat ze alle vijf weer normaal met elkaar omgaan.

Verbitterd echtscheidingsgevecht
De heer en mevrouw V. hebben samen drie kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar. Helaas is hun onderlinge relatie steeds slechter geworden. Echtscheiding is onvermijdelijk. Zoals zo vaak voorafgaand aan echtscheidingen is er het nodige gepasseerd. Daarom lukt het ze niet om goede afspraken te maken over de kinderen, de alimentatie en wat er met hun gezamenlijke koopwoning moet gebeuren. Alles loopt door elkaar heen. Gesprekken over praktische dingen ontaarden al snel in het uitwisselen van bittere verwijten. Slecht voor hen, en nog slechter voor de kinderen. Een collega van meneer V. raadt hem aan er een mediator bij te halen. Gelukkig stemt mevrouw V. toe.

Resultaat: de kinderen houden hun ouders
De mediator heeft veel ervaring met dit soort zaken. Hij wijst hen op het zinloze van elkaar maar dingen blijven verwijten en vraagt hen het belang van de kinderen voorop te stellen. Dan worden de praktische problemen aangepakt. Het lukt meneer V. om op zijn salaris een hogere hypotheek op het huis te krijgen. Hij koopt mevrouw V. uit en blijft er zelf wonen. Mevrouw V. ontvangt de helft van de overwaarde. Daarmee kan zij een inmiddels gevonden huurwoning betrekken. Beide partijen hebben afgesproken bij elkaar in de buurt te blijven wonen. Met een beetje hulp van de moeder van meneer V. is het mogelijk dat de kinderen twee werkdagen per week en een deel van het weekend bij hem wonen. Daardoor kan mevrouw V. haar oude baan van tandartsassistente weer parttime oppakken. Zodat meneer V. haar alleen nog alimentatie voor de kinderen hoeft te betalen. De afspraken worden overgenomen in het convenant en beide ouders houden het ouderlijk gezag. Geen van beide partijen voelt zich achtergesteld. Na verloop van tijd worden ze zelfs goede 'collega-ouders'. Grootste winstpunt is natuurlijk dat de kinderen niet het gevoel hebben een ouder kwijt te zijn. En ze kunnen heel makkelijk even van de ene naar de andere overwippen, omdat de ouders ervoor gekozen hebben dicht bij elkaar in de buurt te blijven wonen. 

di

 

De uitgangspunten van Mediation


86 procent van de Mediation-zaken (bron NMI onderzoek april 2010), krijgt een geheel of gedeeltelijke goede afloop. Dit succes wordt voor een belangrijk deel bepaald door de motieven van u en de andere partij om voor mediation te kiezen. Maar ook de onderstaande strikte uitgangs-punten spelen een belangrijke rol.

Deelname aan de mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.


Als u eenmaal voor mediation hebt gekozen, dan kunt u niet zo maar wegblijven van een bespreking. Een mediation wordt altijd in gezamenlijk overleg, dus tijdens een bespreking beëindigd.

Mediationovereenkomst

Tijdens de eerste bijeenkomst bespreekt de mediator de mediationprocedure met u en de andere partij(en). Vervolgens ondertekenen alle partijen een mediationovereenkomst waarin de taken en verplichtingen van alle betrokkenen zijn vastgelegd.

Duur Mediaton


Hoeveel gesprekken er worden gevoerd en over welke periode, hangt af van de situatie. Veel mediations worden binnen een maand afgerond. Het is aan de partijen en de mediator om ervoor te zorgen dat de mediation niet langer dan drie maanden duurt. In uren duurt een mediation gemiddeld zeven uur. Bestuurszaken, belasting-zaken en kantonzaken duren meestal korter en gecompliceerde zaken langer.
Bij complexe commerciële zaken of als er veel partijen bij betrokken zijn, kan voor een eendaagse mediation onder begeleiding van twee (of meer) mediators worden gekozen.